CHRIS SHIFLETT – LOST AT SEA

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Blue Elan Records / PIAS

De 52-jarige Amerikaans-Californische rockmuzikant en gitarist Chris Shiflett beleefde zijn roots in de wereld van de punkscène maar hij werd gaandeweg ook vertrouwd met het country- en rockgenre. Hij belandde in 1999 als leadgitarist in de grungerockformatie ‘Foo Fighters’ uit Seattle toen ze hun derde studioalbum “There Is Nothing Left To Lose” opnamen. Daarnaast had hij sinds 2010 ook zijn eigen groepje dat onder de naam ‘Chris Shiflett And The Dead Peasants’ optrad en voornamelijk countrynummers speelde. Als lid van ‘Foo Fighters’ werd hij in 2021 opgenomen in de ‘Rock And Roll Hall Of Fame’.

Zijn eerste soloalbum bracht Chris Shiflett uit in 2017 onder de titel “West Coast Town” met honky-tonknummers en in 2019 volgde een tweede plaat die “Hard Lessons” heette. Nu komt hij met de tien tracks tellende plaat “Lost At Sea” op de markt, zijn derde soloalbum waarop hij de muziekgenres pop, rock en alt.country in de nummers vermengt, steeds met prominente aandacht voor zijn uitstekende gitaarspel.

In de swingende ‘Stones’-schatplichtige openingstrack “Dead and Gone” herdenkt hij zijn veel te vroeg overleden jeugdvrienden en in de daaropvolgende softrocker “Overboard” gaat het over een intiem momentje tussen geliefden die zich in hun midlife-crisisperiode bevinden. De countrymelodieën nemen het over in de nummers “Where’d Everybody Go?” en “Carrie Midnight Texas Queen” en de countryrocksound overheerst in “Black Top White Lines” en in de gitaarrockende albumafsluiter “Parties”. Voor de video’s bij deze recensie hebben we nog twee andere albumtracks weerhouden: eerst hoort u rocksong “Weigh You Down” en daarna hoort en ziet u Chris Shiflett live aan het werk bij het poppy nummer “Damage Control”.

De belangrijkste instrumentalisten die Chris Shiflett bij de opname van “Lost At Sea” in de studio hebben bijgestaan zijn Charlie Worsham op akoestische gitaar, banjo en mandoline, Nathan Keeterle en Tom Bukovac op gitaar, Eli Beaird op basgitaar, Alex Wright op keyboards en Jerry Roe op drums. Albumproducer in de studio in Nashville, Tennessee was Jaren Johnston, de frontman van de Amerikaanse rockband ‘The Cadillac Three’ die aan enkele nummers heeft meegecomponeerd en ook een paar keer de backing vocals voor zijn rekening neemt. Andere co-auteurs waren Cody Jinks en Kendell Marvel voor de ballad “I Don’t Trust My Memories Anymore” en Nick Autry en Cary Barlowe voor het countryrocknummer “Carrie Midnight Texas Queen”.

(valsam)